Sint-Pieters-Voeren
Het kleinste van de Voerdorpen maar wellicht het schilderachtigste want het heeft zijn historische eigenheid vrijwel ongeschonden weten te bewaren.
Het is vooral bekend om zijn Commanderij. Dit kasteel behoorde tot de Franse Revolutie toe aan de Duitse Ridderorde.
Het is in het begin van de 17de eeuw gebouwd in 'Maaslandse Renaissance', een stijl die wij ook in Luik en Maastricht veelvuldig aantreffen.
Het dorpskerkje werd omstreeks 1660 gebouwd in opdracht van Commandeur Willem Quaedt van Beeck, wiens grafsteen zich bij de toegangspoort van het kerkhof bevindt.
Even buiten het dorp ligt de als waardevol monument beschermde Sint-Annakapel uit 1730, die helaas in een zeer slechte toestand verkeert.
In de commanderij van Sint-Pieters-Voeren wordt Voerense Perestroop in grote koperen ketels boven een houtvuur bereid volgens een oeroud recept. De stroop bevat voor 70 % peren en voor 30 % appelen: zij is een puur natuurproduct en warm aanbevolen voor wie wil gaan lijnen. Geeft u de voorkeur aan een stukje verse vis, dan kunt u bij de visvijvers van de Commanderie terecht. Regenboogforel: jaarlijks worden er door middel van afstrijking en kunstmatige bevruchting, een methode die al uit 1775 dateert, meer dan 100.000 forellen gekweekt. In de vijvers is er ook rivierforel, steur en paling.
Verder ten zuiden, verleent het kasteel Magis uitzicht vanop de heuvelrug op het zoete Aubelerland.