🏠News ContactLinksPlan-Regio + WeerAgenda'sFolders
De kruisweg van Moresnet-Chapelle (V.V.V. Drie grenzen)

ONTDEKKING ➔ Tourist. Attr. ➔ DE KRUISWEG

De kruisweg van Moresnet-Chapelle


De verering van Maria nam in Moresnet in 1750 toe na de genezing van de jonge Arnold Franck die aan vallende ziekte leed. In 1875 vestigden er zich Franciscanen uit Aken, verdreven door de "Kulturkampf". Zij namen de hele dienst aan de genadekapel over en het aantal bedevaarders steeg in hoge mate.

Om de verering aan Maria te verbinden met die aan de Heilige Franciscus van Assisi, vatte Pater Overste Johannes Ruiter het plan op om een grootse kruisweg aan te leggen waardoor de gelovigen met Maria zouden stappen naar de Verlossing van Christus. En de aanleg begon.

- Het landschap werd totaal veranderd. Alle heuvels en de ophoging van het terrein voor de twaalfde statie werden uitgevoerd vanaf een vlak terrein, met de middelen van die tijd en de vrijwillige hulp van de bevolking.

Elke statie heeft haar eigen kenmerken. De gewelven en de muren van de grotten uit puimsteen zijn van buiten bekleed met lavastenen.

De groep van de twaalfde statie, beschadigd door de weersinvloeden, werd gedeeltelijk vervangen door hedendaagse bronzen beelden. Onderaan deze statie biedt een specifieke uitrusting de mogelijkheid om de heilige mis en andere diensten op te dragen.

De taferelen van elke statie (1,20 m breed en 1,50 m hoog) zijn in haut-relief vervaardigd in fijne Franse zandsteen en komen uit het atelier van beeldhouwer Albermann in Keulen. De grootte van alle figuren variëert naargelang hun belangrijkheid zonder de harmonie te storen.


De 68000 sierplanten, waaronder 90 exotische soorten die bij Orléans werden gekocht, maken van de plantsoenen een meesterwerk in het groen. Nu nog komen tuinbouwscholen het kleurrijke park bewonderen.

Ze kunnen er botanische nieuwigheden vinden, vooral in de lente wanneer de talrijke soorten rhododendrons zo wondermooi in bloei staan.

Laten we het ijzeren hekwerk en de gesmede poorten bewonderen. Deze werden vervaardigd door Broeder Zimmermann. Het hek van de vierde statie met de leeuw, het wapenkundige zinnebeeld van België, is een echt kunstwerk.

De plechtige opening van de Kruisweg vond plaats op 25 mei 1902, maar hij werd pas op 13 september 1903 voltooid.

Sindsdien komen talrijke bedevaarten en allerlei christelijke manifestaties zoals lampionsoptochten naar deze idyllische plaats toe.

Elke pelgrim of eenvoudige bezoeker vindt in de bedevaartplaats Moresnet-Chapelle een stukje paradijs en de rust die ons door de geïndustrialiseerde wereld is afgenomen.

Welkom in Moresnet !


Franziskanerkloster
Place Arnold Franck 1, B-4850 Moresnet
Tel: +32 87 786158

Website
Mail


zie ook :
Diverse kronieken